The Ache Rock Band Official Website, Denmark

 
Musikere Plader 1968 1969 1970 1971 1972 1975-78 1979-80 1985 2003 ... Kontakt Links m.m.
Home ACHE history ACHE album reviews ACHE discography The Tezcatlipoca Light Show


Per Wium

1977

Per Wium, 1989

1989


Per Wium

2003


T-shirts ...

T-short, terylenebukser
& gummisko - 1975


Bag murene - 1981

Bag murene
LP - 1981


Ind i det blå, 1987

Ind i det blå
LP - 1987


Back to Blue, 2006

Back to Blue
CD - 2006


Tilbage til ACHE musikere

PER WIUM

Per Wium

Hammond orgel & keyboards (komponist, tekstforfatter, radio producer,
     projektleder & musikformidler)
Fødselsdag: 26. februar, 1954
Fødested: Århus (flyttede til Hillerød som 15-årig)
Stjernetegn: Fisk/Pisces
Instrumenter: Klaver, hammond orgel, keyboards,
      akustisk & elektrisk guitar, vokal


Meet Per Wium on FaceBook

Per Wium is on Facebook


Om Per Wium

Link til Per's personlige website: www.perwium.dk

Per's egen historie

1. del:
"Da jeg var 10 år gammel, skyllede Beatles-feberen ind over Danmark. Det var i 1964 - året, hvor Beatles rent faktisk spillede i Danmark - og hvor de udsendte bl.a. pladerne "A Hard Days Night" og "Beatles for Sale".
Jeg begyndte at "gå til spil" - hos klaverlærer Asta Guld i Århus. Det var nemlig dér, jeg voksede op.
Da jeg var ca. 12 fik jeg min første guitar - en halvakustisk Hoyer. Lidt hård og meget båndfalsk, men alligevel en indgang til et univers, som fascinerede mig dybt. Og på børneværelset i det nordlige Århus sad jeg så og lyttede Claptons og Hendrix’ temaer af.
Det var nemlig i det magiske år 1966!

Et par år senere optrådte jeg offentligt for første gang. Vi var pauseband til en stor sportsfest i Vejlby Skoles aula - men vi var konger.
FOXY INVITATION héd vi (med klar adresse til Hendrix). Flemming Madsen på bas, Steffen Elmose på trommer - og mig selv på guitar og vokal. Det var kopinumre. "Sunshine of Your Love", "Spoonful", "Oppe i træet", "Interstellar Overdrive", "I’m So Glad" …

Da jeg var 15 år, flyttede familien til Sjælland (Hillerød). Det gav helt nye koncertmuligheder - og allerede kort efter flytningen så jeg Blind Faith i KB-Hallen. Det var juni 1969, supergrupperne florerede. Jeg kom rimelig hurtigt i kontakt med andre fyre med musikinteresse - og jeg kom med i en trio, der huserede i Tulstrup (flække nord for Hillerød). Trioen bestod af Bo Clausen på bas og vokal, Erik Nielsen (ex-MC-rocker) på trommer og mig selv på guitar. Nu en Gibson Les Paul Custom fra 1957.
Et af de første jobs var på Tulstrup Marked. - - - "

Læs fortsættelsen:

Læs og udskriv hele Per's egen historie - i PDF-format: 364 kb

Til toppen

Udvalgte pladetitler

1975: C.V. JØRGENSEN: T-shirts, terylenebukser & gummisko
     (Hookfarm LP)
1977: ACHE - Blå som altid (KMF LP)
1979: THORSTEIN THOMSEN/PER WIUM DUO: Et ærligt smil (Sonet LP)
1980: THORSTEIN THOMSEN/PER WIUM DUO: To (Sonet LP)
1981: LOTTE RØMER BAND: Lotte Rømer 2 (LP)
1981: FINN OLAFSSON - Elements (Metronome LP)
1982: LOTTE RØMER BAND: 3-1 (LP)
1983: LOTTE RØMER BAND: Mama Rouge (LP)
1987: PER WIUM: Ind i det blå (Olafssongs LP)
1989: PETER VISKINDE's DORAZ: Mere frugt ... (Olafssongs LP)
2004: CHRISTIANIA: ACHE - "De skæve drømme" (Olafssongs OSCD 030)
2004: CHRISTIANIA FOREVER: ACHE - "De skæve drømme"
          (Karma Music KMCD 40604)
2006: PER WIUM: Back to Blue (Olafssongs OMACD 001)


Per Wium om sin tid med ACHE
- fra hans bog "Så hårene rejser sig,"
Bogforlaget HER&NU, Frederiksberg, 2016, pp. 93-98

Kapitlet bringes hér med tilladelse fra Jens-Emil Nielsen, redaktør, Bogforlaget HER&NU, med tak.

Per Wium med sin bog Så hårene rejser sig, 2016

Per Wium om ACHE i "Så Hårene rejser sig"

ACHE - lige noget for mig!

Tilfældet - ja, ligefrem skæbnen - kan ofte være afgørende for musikalske relationer.
Da den populære TV-vært Ed Sullivan i oktober 1963 var i Heathrow-lufthavnen vest for London stødte han tilfældigvis ind i titusinder af begejstede teenagere, der bød The Beatles velkommen hjem fra turné i Sverige. Sullivan anede ikke, hvem The Beatles var, men det fandt han ud af, og nogle måneder senere optrådte de for 75 mio. amerikanere i hans show. Og det var deres "overnight" gennembrud i USA.

Lidt mere beskedent foregik det i Værløse i sensommeren 1976. Det tidlige CV Jørgensen band var blevet opløst en sen aftentime i Musikcafeen i København. Og skæbnen ville, at Peter Mellin havde valgt at forlade sin plads ved HAMMOND-orglet i gruppen ACHE præcis samme sommer. Gert Smedegaard spillede trommer i ACHE, og på hans forslag fik jeg en aften besøg af Finn Olafsson (guitarist i og leder af ACHE) i min daværende bolig nord for København.

"Ja tak, jeg vil rigtig gerne med i ACHE," var min sikre reaktion. Jeg kendte flere af deres sange, især hittet "Shadow of a gipsy". Jeg var meget optaget af grupper som Procol Harum og Vanilla Fudge og deres musik, som dels var inspireret af klassisk musik, dels havde HAMMOND-orgel som en vigtig del af sound'en. Så det var en ønske-opgave, Finn præsenterede mig for. Mine keyboards (fra CV Jørgensen-tiden) var et Würlitzer el-klaver og et HOHNER clavinet. Disse fungerede perfekt til CV-sound'en, men var lige spinkle nok til ACHE. Eller sagt mere præcist: HAMMOND søges!

På mit første ACHE-job lånte jeg Peter Mellins HAMMOND B3. Og snart efter købte jeg et HAMMOND P100 af Thor Backhausen. Til sådan noget skal man også have en LESLIE. Et stort monstrum med roterende højttaler. Det er med til at give den særlige HAMMOND-lyd. Langsom rotation og hurtig rotation.
Og hos Steve Winwood også den særlige effekt "ingen rotation" .

I 1977 spillede vi masser af jobs, og desuden indspillede vi LP'en "Blå som altid" i et nyt studie på AMAGER. Finn producerede. Vi var flere, der bidrog til kompositionerne. Og bassist Steen Toft Andersen stod for mange af teksterne. Peter Mellins "Evig søndag" var med. Desuden sange af Finn Olafsson, Steen Toft Andersen, Johnnie Gellett og mig. Mit bidrag er "Pantomime", igen med tekst af Toft Andersen.
I 1978 var vi et af de mest turnerende danske bands, og vi spillede også i Nordtyskland. For mig som 24 årig keyboard-spiller og på masser af anden-stemmer var det en stor oplevelse.

I 1979 var Gellett ude og Torsten Olafsson (ja, Finns bror) spillede bas. I den periode spillede vi mange instrumental-numre. Det var nok den mere introverte periode. Det bliver det nemt, når der ikke er vokaler og ligefrem fire-stemmig sang, som vi havde dyrket året inden. I 1980 havde vi et stærkt line-up: Johnnie Gellett, leadvokal og percussion. Finn Olafsson, guitar. Torsten Olafsson, bas. Gert Smedegaard, trommer. Og mig på HAMMOND, keys og vokaler.

Kulminationen var en koncert i september 1980 i Saltlageret på grænsen af København og Frederiksberg. I dag ligger Planetariet der. Et ganske stort spillested, der passede perfekt til vores musik og publikum. Der stod en tyk røgtåge i lokalet, og vi var (ja, undskyld) hamrende gode. Vi havde spillet rigtig mange jobs i løbet af året og var i blandingen af rutinerede og tændte. Den gode kombination.

På repertoiret var bl.a. "Roses" (Peter Mellin), "Savannah" (Finn Olafsson), "Crossroads" (Torsten Olafsson), "Freezin" (Johnnie Gellett) og en række sange af mig. Jeg var så heldig/privilegeret, at jeg på det tidspunkt stod for næsten halvdelen af sætlisten. I de fleste tilfælde til tekster af Steen Toft Andersen. Titler som "Easy goes the Fantasy", "Joanne", "Alike a movie" og "Jump up" husker jeg tilbage på med en vis stolthed.

Mine kompositioner til ACHE stod på skuldrene af Peter Mellins ditto. Især hans fantastiske samling af værker fra LP'en "Pictures from cyclus seven". Det, som Mellin og jeg havde til fælles, skal findes i "værktøjskassen" til sangskrivning. Vi brugte akkorder, som ligger langt væk fra et mere traditionelt blues-skema med tre grundlæggende akkorder. Vi anvendte ofte akkorder med en "fremmed tone" i bassen. Og vi komponerede "kontrapunktisk". Det vil sige, at der ofte var et bas/guitar-tema, som stod i kontrast til f.eks. leadvokalen. Endelig brugte vi begge "skæve taktarter", hvor man ofte tæller til fem eller syv i takten i stedet for mere traditionelt at tælle til fire.

Vi lavede en ACHE reunion-tur i 1985. Her var Alex Nyborg Madsen med som sanger og Klaus Thrane bag trommerne. Og vi indspillede en sang "De skæve drømme" til en Christiania-plade i 2003. På den sang spiller jeg HAMMOND, og Mellin spiller klaver. Han og jeg har, siden vi lærte hinanden at kende i 1976 (da jeg overtog fra ham), haft et herligt og respektfuldt forhold til hinanden.

Men når alt kommer til alt:
Højdepunktet for mig var den helt særlige aften i det røgfyldte SALTLAGERET i september 1980.

Til toppen Tilbage til ACHE musikere

THE ACHE ROCK BAND OFFICIAL WEBSITE - DENMARK
c/o Olafssongs, Pårupvej 44, DK-3230 Græsted, Denmark
Copyright © ACHE c/o Olafssongs, Denmark.


Per Wium

1981Per Wium

1981


Per Wium, 2003

2003


Blå som altid, 1977

Blå som altid
LP - 1977


Elements, 1981

Elements
LP - 1981


De skæve drømme, 2004

De skæve drømme
Olafssongs CD-single
2004